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Registros recuperados : 16 | |
5. | | BATISTA, I. C. A.; FELIZZOLA, J. F.; MARTINEZ, G. B.; COSTA, C. F. G. da. Otimização de procedimentos de coleta de N2O e CH4 do solo na Amazônia Oriental para validação de metódo para medição por cromatografia gasosa (GC). In: SEMINÁRIO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA AMAZÔNIA ORIENTAL, 17.; SEMINÁRIO DE PÓS-GRADUAÇÃO DA EMBRAPA AMAZÔNIA ORIENTAL, 1., 2013, Belém, PA. Anais. Belém, PA: Embrapa Amazônia Oriental, 2013. 1 CD-ROM. PIBIC 2013. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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8. | | FELIZZOLA, J. F.; FIGUEIREDO, R. de O.; COSTA, C. F. G. da; GERHARD, P.; WATRIN, O. dos S.; NEU, V. Monitoramento da solução do solo e da água subterrânea em estudo hidrobiogeoquímico de duas microbacias da Amazônia Oriental. In: SEMINÁRIO DA REDE AGROHIDRO, 2., 2014, Campinas. Impactos da agricultura e das mudanças climáticas nos recursos hídricos: anais... Brasília, DF: Embrapa, 2014. p. 98-101. Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente. |
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9. | | FELIZZOLA, J. F.; FIGUEIREDO, R. de O.; COSTA, C. F. G. da; GERHARD, P.; WATRIN, O. dos S.; NEU, V. Monitoramento da solução do solo e da água subterrânea em estudo hidrobiogeoquímico de duas microbacias da Amazônia Oriental. In: SEMINÁRIO DA REDE AGROHIDRO, 2., 2014, Campinas. Impactos da agricultura e das mudanças climáticas nos recursos hídricos: anais... Campinas: Embrapa Informática Agropecuária, 2014. p. 98-101. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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10. | | PEREIRA, M. E. M.; BARROS, L. de F. C.; BORGES, S.; COSTA, C. F. G. da; VASCONCELOS, S. S. Estoque de raízes em sistemas agroflorestais sequenciais tradicional e alternativo na Amazônia Oriental. In: ENCONTRO AMAZÔNICO DE AGRÁRIAS, 4., 2012, Belém, PA. Agricultura familiar: mecanismos de desenvolvimento no cenário amazônico: anais. Belém, PA: UFRA, 2012. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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11. | | PEREIRA, M. E. M.; VASCONCELOS, S. S.; KATO, O. R.; SANTOS, E. R.; COSTA, C. F. G. da; SOUZA, C. M. de A.; SILVA, A. K. L. Estoque de nitrogênio em diferentes manejos da vegetação secundária em sistemas agroflorestal sequencial no Nordeste paraense. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE SISTEMAS AGROFLORESTAIS, 8., 2011, Belém, PA. Anais... Belém, PA: SBSAF: Embrapa Amazônia Oriental: UFRA: CEPLAC: EMATER: ICRAF, 2011. 1 CD-ROM. Editores técnicos: Roberto Porro, Milton Kanashiro, Maria do Socorro Gonçalves Ferreira, Leila Sobral Sampaio e Gladys Ferreira de Sousa. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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12. | | COSTA, C. F. G. da; FIGUEIREDO, R. de O.; SANTOS, I. P. de O.; GERHARD, P.; PIRES, C. S.; BARROSO, D. F. R.; COSTA, F. F.; BREJÃO, G. L. Análise do uso da terra integrado com parâmetros de qualidade de água em microbacias do Nordeste Paraense. In: SIMPÓSIO BRASILEIRO DE RECURSOS HÍDRICOS, 19., 2011, Maceió Anais... Maceió: Associação Brasileira de Recursos Hidricos, 2011. 14 p. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Meio Ambiente. |
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13. | | COSTA, C. F. G. da; FIGUEIREDO, R. de O.; SANTOS, I. P. de O.; GERHARD, P.; PIRES, C. da S.; BARROSO, D. F. R.; COSTA, F. F.; BREJÃO, G. L. Análise preliminar de parâmetros físico-químicos em águas fluviais em duas mesobacias hidrográficas no Nordeste paraense. In: CONGRESSO NACIONAL DE MEIO AMBIENTE DE POÇOS DE CALDAS, 7.; ENCONTRO DE APICULTORES DO SUL DE MINAS, 1., 2010, Poços de Caldas. Anais... Poços de Caldas: GSC, 2010. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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14. | | FIGUEIREDO, R. de O.; SILVA, G. B. S. da; PAZIANOTTO, R. A. A.; ZUCCARI, M. L.; COSTA, C. F. G. da; CAMARGO, P. B. de; PICCOLO, M. de C.; REIS, L. dE C. Efeitos do uso da terra sobre a hidrobiogeoquímica de microbacias de cabeceira na bacia do rio Jaguari - Minas Gerais. Jaguariúna: Embrapa Meio Ambiente, 2020. 30 p. il. color. (Embrapa Meio Ambiente. Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento, 90). Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente. |
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15. | | ZUCCARI, M. L.; FIGUEIREDO, R. de O.; TORRESAN, F. E.; LOEBMANN, D. G. dos S. W.; REIS, L. de C.; VIEIRA, J. J.; CONCEIÇÃO, M. P. C.; COSTA, C. F. G. da. Relação do uso e cobertura das terras e a qualidade da água na bacia hidrográfica do rio Camanducaia, MG e SP. In: RODRIGUES, V. A.; SIQUEIRA, H. E.; OLIVEIRA, P. J. D. de.; PINHEIRO, L. Z.; BUCCI, L. A. (Ed.). Biomas brasileiros: conservação da biodiversidade, solo, floresta e água. Botucatu: FEPAF, 2017. Edição dos anais do 5º Simpósio Internacional de Microbacias Hidrográficas, realizado em Botucatu, em junho de 2017. 525-530 Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente; Embrapa Territorial. |
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16. | | DINIZ-REIS, T. R.; AUGUSTO, F. G.; ABDALLA FILHO, A. L.; ARAÚJO, M. G. da S.; CHAVES, S. S. F.; ALMEIDA, R. F.; PEREZ, E. B.; SIMON, C. da P.; SOUZA, J. L. de; COSTA, C. F. G. da; GOMES, T. F.; MARTINEZ, M. G.; SOLTANGHEISI, A.; MARIANO, E.; SALVADOR, A.; ANDRADE, T. R. de; BOESING, A. L.; COSTA, F. J. V.; FORTUNA, M. D'A.; GUEDES, V. M.; KISAKA, T. B.; KRUSZYNSKI, C.; LARA, N. R. F.; LIMA, R. A. M.; POMPERMAIER, V. T.; RANGEL, B. de S.; RIBEIRO, J. F.; SANTI JUNIOR, A. de; TASSONI FILHO, M.; FERREIRA, A.; MARQUES, T. S.; PEREIRA, A. L.; AGUIAR, L. M. de S.; ANJOS, M. B. dos; MEDEIROS, E. S. F.; BENEDITO, E.; CALHEIROS, D. F.; CHRISTOFOLETTI, R. A.; CREMER, M. J.; DUARTE-NETO, P. J.; NARDOTO, G. B.; OLIVEIRA, A. C. B. de; REZENDE, C. E. de; SILVA, M. N. F. da; ZUANON, J. A. S.; VERDADE, L. M.; MOREIRA, M. Z.; CAMARGO, P. B. de; MARTINELLI, L. A. SIA-BRA: A database of animal stable carbon and nitrogen isotope ratios of Brazil. Global Ecology and Biogeography, v. 31, n. 4, p. 611-620, 2022. Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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Registros recuperados : 16 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Uva e Vinho. |
Data corrente: |
16/12/2020 |
Data da última atualização: |
16/12/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
COLOMBO, R. C.; ROBERTO, S. R.; CRUZ, M. A. da; CARVALHO, D. U. de; YAMAMOTO, L. Y.; NIXDORF, S. L.; PEREZ-NAVARRO, J.; GÓMEZ-ALONSO, S.; SHAHAB, M.; AHMED, S.; GONÇALVES, L. S. A.; SOUZA, R. T. de; HERMOSÍN-GUTIÉRREZ, I. |
Afiliação: |
RONAN CARLOS COLOMBO, Department of Agricultural Science, Federal University of Technology - Parana, 85601-970 Francisco Beltr ?ao, PR, Brazil; SERGIO RUFFO ROBERTO, Agricultural Research Center, Londrina State University, 86057-970 Londrina, PR, Brazi; MARIA APARECIDA DA CRUZ, Agricultural Research Center, Londrina State University, 86057-970 Londrina, PR, Brazi; DEIVED UILIAN DE CARVALHO, Agricultural Research Center, Londrina State University, 86057-970 Londrina, PR, Brazil; LILIAN YUKARI YAMAMOTO, Department of Agricultural Science, Federal University of Technology - Parana, 85892-000 Santa Helena, PR, Brazil; SUZANA LUCY NIXDORF, Development of Instrumentation and Analytical Automation Laboratory, Department of Chemistry, Londrina State University, 86057-970 Londrina, PR, Brazil; JOSE PEREZ-NAVARRO, Instituto Regional de Investigaci ?on Científica Aplicada, Universidad de Castilla-La Mancha, Av. Camilo Jos ?e Cela s/n, 13071 Ciudad Real, Spain; SEGIO GÓMEZ-ALONSO, Instituto Regional de Investigaci ?on Científica Aplicada, Universidad de Castilla-La Mancha, Av. Camilo Jos ?e Cela s/n, 13071 Ciudad Real, Spain; MUHAMMAD SHAHAB, Agricultural Research Center, Londrina State University, 86057-970 Londrina, PR, Brazil; SAEED AHMED, Agricultural Research Center, Londrina State University, 86057-970 Londrina, PR, Brazil; LEANDRO SIMÕES AZEREDO GONÇALVES, Agricultural Research Center, Londrina State University, 86057-970 Londrina, PR, Brazil; REGINALDO TEODORO DE SOUZA, CNPUV; ISIDRO HERMOSÍN-GUTIÉRREZ, Department of Agricultural Science, Federal University of Technology - Parana, 85601-970 Francisco Beltr ?ao, PR, Brazil. |
Título: |
Characterization of the phenolic ripening development of "BRS Vitoria" seedless table grapes using HPLC-DAD-ESI-MS/MS. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Food Composition and Analysis, v. 95, n. 103693, p. 1-13, 2020. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Determining the harvest date of table grapes is very important to achieve high-quality bunches with adequate soluble solids content, low titratable acidity, and high concentrations of polyphenols. Table grape consumption has increased worldwide due to its phenolic compound content and its beneficial effects on human health. Thus, this study aimed to characterize the phenolic ripening of ?BRS Vitoria? seedless table grapes at different ripening stages using HPLC?DAD?ESI-MS/MS. For this purpose, a trial was carried out during 2016 in a commercial vineyard of ?BRS Vitoria? seedless grape located in Marialva, state of Parana (Southern Brazil). Berry samples were assessed weekly, starting at v ́eraison until full ripeness. At each ripening stage, the berries were analyzed to determine their physicochemical characteristics and polyphenolic profile. It was observed that ?BRS Vitoria? grapes can be harvested approximately 28 days after v ́eraison, when the berries reach soluble solids content higher than 15◦Brix and low titratable acidity. The grapes presented a typical anthocyanin profile of hybrid grapes, composed of 3-glucoside and 3,5-diglucoside derivatives. In addition, pelargonidin traces were also observed, and this aglycone is rarely detected in grapes. The total anthocyanin concentration, as malvidin-3,5- diglucoside equivalents, is close to 596.9 mg kg |
Palavras-Chave: |
Anthocyanin; Hybrid grapes; Maturation; Polyphenolic profile. |
Thesaurus NAL: |
Flavonoids; Harvest date. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/219283/1/1-s2.0-S0889157520313983-main.pdf
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Marc: |
LEADER 02402naa a2200337 a 4500 001 2128232 005 2020-12-16 008 2020 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aCOLOMBO, R. C. 245 $aCharacterization of the phenolic ripening development of "BRS Vitoria" seedless table grapes using HPLC-DAD-ESI-MS/MS.$h[electronic resource] 260 $c2020 520 $aDetermining the harvest date of table grapes is very important to achieve high-quality bunches with adequate soluble solids content, low titratable acidity, and high concentrations of polyphenols. Table grape consumption has increased worldwide due to its phenolic compound content and its beneficial effects on human health. Thus, this study aimed to characterize the phenolic ripening of ?BRS Vitoria? seedless table grapes at different ripening stages using HPLC?DAD?ESI-MS/MS. For this purpose, a trial was carried out during 2016 in a commercial vineyard of ?BRS Vitoria? seedless grape located in Marialva, state of Parana (Southern Brazil). Berry samples were assessed weekly, starting at v ́eraison until full ripeness. At each ripening stage, the berries were analyzed to determine their physicochemical characteristics and polyphenolic profile. It was observed that ?BRS Vitoria? grapes can be harvested approximately 28 days after v ́eraison, when the berries reach soluble solids content higher than 15◦Brix and low titratable acidity. The grapes presented a typical anthocyanin profile of hybrid grapes, composed of 3-glucoside and 3,5-diglucoside derivatives. In addition, pelargonidin traces were also observed, and this aglycone is rarely detected in grapes. The total anthocyanin concentration, as malvidin-3,5- diglucoside equivalents, is close to 596.9 mg kg 650 $aFlavonoids 650 $aHarvest date 653 $aAnthocyanin 653 $aHybrid grapes 653 $aMaturation 653 $aPolyphenolic profile 700 1 $aROBERTO, S. R. 700 1 $aCRUZ, M. A. da 700 1 $aCARVALHO, D. U. de 700 1 $aYAMAMOTO, L. Y. 700 1 $aNIXDORF, S. L. 700 1 $aPEREZ-NAVARRO, J. 700 1 $aGÓMEZ-ALONSO, S. 700 1 $aSHAHAB, M. 700 1 $aAHMED, S. 700 1 $aGONÇALVES, L. S. A. 700 1 $aSOUZA, R. T. de 700 1 $aHERMOSÍN-GUTIÉRREZ, I. 773 $tJournal of Food Composition and Analysis$gv. 95, n. 103693, p. 1-13, 2020.
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